×

Hocaların Hocası: Sabahattin Zaim Hoca

Gönül adamı.
Hayatını ilme ve insanlığa hizmete adamış,
Bilim adamı.
Vakıf insan.
Çalıştığı süre boyunca yüzlerce öğrenci, bilim adamı yetiştirmiş ve haklı olarak hocaların hocası diye anılmıştır.
İnsan yetiştirmenin önemini çok iyi anlayan ve uygulayan bir bilim adamıydı Sabahattin Zaim Hoca 1970’li yıllarda Sakarya Üniversitesi iktisat akademisine 24 asistan aldığında “Ne yaptın hocam, bu kadar insan alınır mı “ diyenlere “Ben bir fidanlık oluşturdum, bu fidanlar yarın büyüyüp meyve vermeye başlayacaklar.” Cevabını vermiştir.
 O fidanlar büyümüş ve Hocanın sağlığına meyve vermeye başlamışlardı. Bir zamanlar öğrencileri olan yönetici ve siyasetçilerin bir kısmı bugün ülkemizi idare ediyor.
Onlara tavsiyesi “Ekiplerini iyi kurmaları” yönünde olmuştur. Büyük Selçuklu Devleti’nin önemli vezirlerinden Nizamül Mülk’ ün ”Siyasetname” adlı eserinden öğrencilerine tavsiyede bulunmuştur.
“ Lider, devleti idare edecek yakın çevresini çok iyi belirlemelidir. Onlarda kendi çalışacakları arkadaşlarını çok iyi seçmelidirler” şeklinde Nizamül Mülk’ ün yöneticilere tavsiyelerine dikkat çekmiş ve önemli başarıların ekip işi olduğunu sürekli vurgulamıştır.
Demokrasiyi ”kadrolar sistemi” olarak nitelendiriyor, halkın getirdiği iktidarların da kendi ekipleriyle gelip, kendi ekipleriyle gitmelerini istiyordu.
Öğrencileri de bu tavsiyelere uyup, iyi ekipler oluşturduğu için ülke yönetiminde sürdürülebilir ve sürekli yükselen başarı kendini göstermektedir.
Özellikle Çalışma Ekonomisi ve İslam Ekonomisi alanında yaptığı çalışmalar ve yazdığı kitaplar alanlarında referans kaynağı olmuştur.
Çalışma Ekonomisi kitabında emek, ücret ve hak gibi kavramların bir ideolojinin tekelinde olmayacak kadar kutsal ve evrensel olduğunu bilim dünyasına kabul ettirmiş bir bilim adamıdır.
 Yerli sanayinin geliştirilmesi konusunda gayret sarf etmiş. Gümüş Motor’un kuruluşunda ve Pancar Motor’un yönetiminde bulunmuştur.
Sabahattin Zaim Hoca Sosyal hayatta da aktif rol almış, Birçok sivil toplum kuruluşunun kurulmasında öncülük etmiş ve kurulmuş olan birçok cemiyete üye olmuştur.
Kısacası hayatını insanlığa ve hakka hizmet noktasında dolu dolu yaşamış bir insandır Sabahattin Zaim hoca.
Sabahattin Zaim Hocayı Çalışma Ekonomisi kitabıyla tanıdım. İzmir’de Sabancı Kültür merkezinde verdiği konferansta gördüm ve dinledim. İstanbul’da bir grup iş adamına Faizsiz bankacılık üzerine yapmış olduğu bir konferansın bitiminde de tanışıp konuşma bahtiyarlığına eriştim.
Dergimizin 1. Sayısında kendisiyle röportaj yapılmış, istişare toplantısında yapmış olduğu konuşmada da dergimizin önemine vurgu yaparak bizleri manen destekleyeceğini söylemiştir.
Bu Sayımızı Örnek bir insan olan Sabahattin Zaim Hocayı ve yaptıklarını bir daha hatırlatmak ve geniş kitlelere tanıtmak amacıyla hazırladık.
Vefatının 5. Yılında Rahmetle anıyoruz
Hüseyin Yeşil

Yorum gönder